HOE VAAK MOET IK EEN OLIEFILTER VERVANGEN

27 Oktober 2020
HOE VAAK MOET IK EEN OLIEFILTER VERVANGEN

Hoe vaak moet ik het oliefilter in mijn auto vervangen?
 

Wat is een oliefilter en waarom is tijdige vervanging zo belangrijk? Het oliefilter is een soort "spons" voor alle soorten verontreinigingen die zich ophopen in de olie wanneer de motor wordt gesmeerd.

Meestal ziet het oliefilter eruit als een metalen niet-scheidbare structuur, waarin zich een filterelement en 2 kleppen bevinden. Het vervangen van het oliefilter moet met bijzondere verantwoordelijkheid worden benaderd, omdat de aankoop van een product van lage kwaliteit of de vroegtijdige vervanging ervan uiteindelijk leidt tot dure motorreparaties. Het oliefilter mag alleen bij vertrouwde fabrikanten worden gekocht, in een normale verpakking en met een stijve carrosserie, en moet het minstens zo vaak worden vervangen als de fabrikanten adviseren, dat wil zeggen elke 10-15 duizend kilometer van de run van de auto (bij de dezelfde tijd als motorolie).

Hoe vaak moet het oliefilter worden vervangen? Het antwoord op deze vraag moet worden gezocht in de gebruiksaanwijzing van het voertuig. Omdat alleen de fabrikant van de werktuigmachine de ontwerpkenmerken van de motor kent en de benodigde tijd voor de geplande vervanging van het filterapparaat en de motorolie kan aangeven.

Wanneer u besluit om het oliefilter te vervangen, probeer dan om een ​​kwaliteitsvolle vervanging van het filterapparaat te krijgen. Het gebruik van slijtdelen van lage kwaliteit zal leiden tot het binnendringen van schurende deeltjes in de cilinder-zuigergroep van de motor - dit zal leiden tot snelle motorslijtage.

Een goed filter moet voldoen aan de eisen die de dealer stelt in de handleiding (filtermaat, type filtermedium). Bovendien moet een reserveonderdeel van hoge kwaliteit aan de volgende criteria voldoen:

De pluggen moeten van metaal zijn, niet van karton. Bypass Kleppen moeten van metaal zijn, niet van plastic. Ze hebben een robuuste, stijve behuizing die bestand is tegen vervorming onder hoge druk. De rubberen O-ring moet goed tegen het lichaam passen.

Beschouw aan de hand van het voorbeeld van een oliefilter STARK van Stark Professional Line de belangrijke eigenschappen van een oliefilter: Hoge mate van zuivering. Stark Professional Line filterelementen zijn gemaakt van cellulose, geïmpregneerd met speciale stoffen en versterkt met synthetische vezels. Anti-aftap- en bypass-kleppen zorgen voor een tijdige olietoevoer onmiddellijk na het starten van de aandrijfeenheid en voorkomen schade aan de componenten in geval van een verstopt filter element. Speciale vezel verbindingstechnologie belemmert de oliestroom niet. Dit verhoogt de filtratiesnelheid met behoud van hoge kwaliteit. Het robuuste oliefilterhuis is bestand tegen trillingen, schokken, hoge druk en is zeer goed bestand tegen corrosie. Een speciale verstevigingsribben beschermt het filterelement tegen verdraaien. Voor fijne oliefilters kan speciaal papier of non-woven textielmateriaal worden gebruikt, dat de kleinste vuildeeltjes effectief opvangt. De meerlaagse opbouw verhoogt de doorvoer van het filterelement. Hierdoor blijft de effectiviteit van de componenten lang behouden. Betrouwbare afdichting elementen. Onmiddellijke olietoevoer naar motoronderdelen.

Bij het kiezen van een niet-origineel oliefilter, letten ervaren chauffeurs er ook op:
1. Land van herkomst
2. Feedback over dit filter
3. Voer een grondige inspectie van het filter uit.
4. Raadpleeg de monteur die zijn voertuig onderhoudt.
5. Geïnteresseerd in de algehele merkreputatie.

Koop oliefilters bij autodealers die kwaliteitscertificaten hebben voor de producten waarin u geïnteresseerd bent. Let op de prijs van het product, als deze te laag is, is het waarschijnlijk nep voor u. Verkopers raden vaak aan om filterapparatuur te kopen die is uitgerust met magneten om de kleinste schadelijke deeltjes op te vangen. Let op: hun effectiviteit is niet bewezen, u kunt de motor beschadigen, hoe lang de krachtbron werkt, hangt af van uw keuze.

Let ook bij het kopen van een oliefilter op het filterhuis. Het mag niet vervormen, krassen en andere sporen van mechanische impact hebben. Ook expansie verbindingen moeten van goede kwaliteit worden gemaakt, anders kan er al snel olielekkage uit het filter ontstaan. Daarnaast moet het filter voldoen aan de etikettering van uw automerk en de aanbevelingen van de autofabrikant.